miercuri, 3 decembrie 2014

In Memoriam Tina Ionescu Demetrian (1924-2014)


Filiala București Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor anunță cu profundă tristețe încetarea din viață, în ziua de 30 noiembrie 2014, a poetei și autoarei dramatice Tina Ionescu Demetrian  (Ecaterina Demetrian).

Tina Ionescu Demetrian s-a născut la data de 6 aprilie 1924 în Găeşti, Jud. Dâmboviţa.

Dublă licenţiată, a urmat Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, între anii 1943 şi 1947, continuând cu Facultatea de Teatru din Bucureşti între 1947 şi 1951. În timp ce participa la prezentarea unor piese de teatru românesc, în cadrul facultăţii la catedra căreia se afla Tudor Vianu, a fost remarcată de Zaharia Stancu şi invitată să interpreteze un rol în piesa Tânăra gardă.

A dat examen la Teatru, iar în 1951 era deja absolventă a Facultăţii de Teatru şi angajată a Teatrului National din Bucuresti, pe scena căruia a jucat timp de 35 de ani, în piese de succes precum: Camera de alături, Maşina de scris, Titanic Vals, Enigma Otiliei, Regele Lear, Cidul etc.

În literatura dramatică, Tina Ionescu Demetrian a debutat cu piesa Alizuna fiind premiată de Ministerul Culturii şi reprezentată la televiziunea din Bratislava. Mult succes a avut şi cu piesa Intoarce-te la mine, care a fost nominalizată pentru premiul UNITER, (în 1997). Cu o voce deosebit de clară, a interpretat diferite roluri la Teatrul Radiofonic, în piese care se mai difuzează şi astăzi. Pe langă teatru, Tina Ionescu Demetrian a publicat diferite lucrări literare, cum ar fi volumele de poezii "Închinare lui Endymion" (1972), "Cheia de iarbă" (1986), dar şi culegerea de piese de teatru "Piesele din sacoşa albastră" publicată in 2008.

A fost membră a Uniunii Scriitorilor din România (1990), UNITER (1991), Societar al Teatrului Naţional din Bucureşti (2001).


Prin dispariția Tinei Ionescu Demetrian, literatura și teatrul din țara noastră suferă o grea pierdere. 

Niciun comentariu: